Bel ons: 0495 81 11 18 - Mail ons: info@sanitechnics.be

Het geheim van een geslaagd dakterras.

Project Description

Wat zijn de absolute basics van een dakterras? Van opbouw tot beplanting: met deze tips maak je het beste van je stukje groen.

WAT KAN JE DAK AAN?

De eerste en belangrijkste vraag! Een terrasgedeelte weegt minder, maar plantenbakken zijn goed voor een belasting van zo’n 450 kilo per vierkante meter. Je dak moet dat gewicht aankunnen! Schakel een architect of studiebureau in zodat de cijfertjes kloppen.

HOE ZIET DE OPBOUW ERUIT?

Een wortelwerend dakdichtingsmembraan is de basis. Daarop komt een drainagemat. Die moet echt wel over de hele oppervlakte komen: alleen zo kan elk spatje water weg. Want anders treedt er verzuring op in het lavasubstraat – de laag waarin de planten groeien. Resultaat: je beplanting sterft af. De drainagemat vormt de basis voor de verdere afwering: een houten terras, tegels, bloembakken …

WELKE BEPLANTING IS EEN ABSOLUTE MUST?

Groenblijvende planten, zoals een amelanchier. Zo geniet je het hele jaar door van je dakterras.Een cornus of kornoelje kan ook. De ilex, een soort hulst, is ook een vaste waarde. Als haag kan je dan weer een taxus gebruiken. Het slechte nieuws: de typische planten voor een dakterras zijn uit het hogere prijssegment. Het goede nieuws: een dakterras is sowieso klein en het aantal vierkante meters dus beperkt.

WELKE PLANTEN ZIJN ABSOLUTE DON’TS?

Alle beplanting met agressieve wortels. Bamboe bijvoorbeeld, berk en meidoorn. Sommige planten kunnen ook niet tegen lavasubstraat. Rhododendron of lage bodembedekkers verbranden als je ze hierin plant.

DIE PLANTJES HEBBEN NATUURLIJK WATER NODIG …

Er zijn verschillende mogelijkheden. Eén daarvan is een druppeldarm tussen de planten, om de 40 centimeter. Die sluit je aan op de kraan of een beregeningsautomaat.

(sv) – Bron: www.livios.be

Project Details

  • Date januari 9, 2015
  • Tags

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...